Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Ecsetek, kellékek: Ecset JOLLY lapos natúr 2-es, 4-es, 6-os

ECSETEK, KELLÉKEK

 

Ha festésről van szó, első gondolatunk az ecset, de sok esetben nem mindegy, hogy milyen. Illetve mielőtt néhány aprósággal igyekszünk segíteni ecset választásban, érdemes megemlíteni, hogy esetenként a festéshez érdemes lehet festőkést használni, elsősorban paszták esetében érdemes erre gondolni, illetve sűrűbb színezők felvitelekor, bár van, aki csak a palettán történő színkeveréskor használja előszeretettel. Ezzel a módszerrel plasztikusabb hatás érhető el, mint ecsettel, ez lehet előny és hátrány is, de ne féljünk kombinálni az eszközöket.

 

De hogyan is válasszunk ecsetet ? A hobbi felhasználók körében azt gondolom leginkább az akril festékek a népszerűek viszonylag alacsony áruknak és igen széles felhasználási lehetőségeiknek köszönhetően. Jó választás ebben az esetben a szintetikus szőrű ecset, amiből számos forma és méret fellelhető. Ha az alkotáshoz viszonylag jobban hígítjuk a festéket, válasszunk puhább szőrű ecsetet, minél kevésbé híg a festékünk, annál keményebb ecset használata lesz vélhetően a kényelmes. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a vizes festékekhez a szintetikus, más oldószerű színezőkhöz a természetes állatszőr ecsetek használata indokolt. Akvarell technikához alkalmas szintetikus ecsetek mellett azért érdemes lehet megfontolni egy-egy minőségi nyest, vagy mókusszőr ecset beszerzését, illetve manapság divatos a tölthető "ecset" , melybe vizet, vagy megfelelő festéket rakhatunk. Olajfesték használatakor mindenképp a tradicionális sörte ecset tűnik a legjobb választásnak, Tempera festésnél szintén a felhasználáskori hígítás mértékét érdemes figyelembe venni és ennek megfelelően választani finomabb vagy keményebb szintetikus ecsetet.

Csak példaként ötletszerűen néhány ecsettípusról összefoglalóként : a borz szőr sok nedvességet képes tárolni, így lényegében minden technikához alkalmazható, ára miatt inkább ínyenceknek ajánlott. Póniszőrből készült ecsetek ellenben jellemzően olcsóbbak, vízfestékhez és temperához főként kevésbé gyakorlottak számára ez jó választás lehet. Általánosságban elmondható, hogy bár egyértelmű, hogy a jobb minőségű ecset könnyebb és kellemesebb munkát eredményez, eleinte nem feltétlenül érdemes a legdrágább termékekkel kísérletezni. Egyszerűbb alapanyagok használata esetén, illetve még nem kiforrott technikával nem követünk el nagy hibát, ha "eldobható" ecsetet alkalmazunk, amit kis gyakorlatra tesz szert a kezdő alkotó, úgyis megszületik az igény a tapasztalat útján és előbb utóbb kialakulnak a személyes preferenciák a festőszerszámokat illetően.

Ecsetek, kellékek, festőszerszámok, Jolly Ecset